Odoo image and text block

Webáru-LÁZ tört ki Udvarhelyen!

Több mint 40 középiskolás fertőződött meg...

Az alábbi cikk az Hargita Népe napilapban jelent meg (2019.február.12-én):

Udvarhelyen nem csak az influenza, de a WEBÁRU-LÁZ is komolyan szedi az áldozatait, tavaly decemberben több tucat Refis és Gimis diák kapta el ezt a különös kórt. A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósított és a SimanIT IBS Kft. által lebonyolított tanulmányi versenyen 43 középiskolás sajátíthatta el a webáruház építés alapjait és készíthette el élete első online értékesítési platformját. A két középiskolából összesen tíz, 3-5 fős csapat nevezett a WEBÁRU-LÁZ című tanulmányi versenyre. A projekt itt még koránt sem ér véget, hiszen két kiválasztott diák a program további részében helyi termelők, kézművesek webáruházainak létrehozásában vesz majd részt, munkájukat ösztöndíjjal is honorálják a szervezők. 

„Az e-kereskedelem világszinten évente 15-20%-al bővül, és nem látszik, hogy a közeljövőben lassulna ez a tendencia. A székelyföldi helyi termelők, kézművesek ennek ellenére még csak elvétve árulják portékáikat a neten, alig néhány rendelkezik saját online értékesítési felülettel. Számukra indítottunk most el egy komplex programot, amellyel saját webáruházat készíthetnek majd el. Ennek első lépése volt a múlt héten lezárult WEBÁRU-LÁZ tanulmányi versenyünk, amellyel a jövő generációját is bevontuk a projektbe, hogy később ők is segíthessék a helyi termelők, kézművesek munkáját, online jelenlétének fejlesztését, illetve kedvet kapjanak akár saját webshop létrehozására is”- mondta Ferencz Zoltán, a projekt menedzsere, a SimanIT IBS Kft társtulajdonosa.

Minden (is) eladó

A WEBÁRU-LÁZ tanulmányi versenyt a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban és a Tamási Áron Gimnáziumban tavaly decemberben hirdetették meg a diákok között, 3-5 fős csapatok jelentkezhettek. Várakozásokon felüli volt az érdeklődés, a két iskolából végül 43-an regisztráltak, összesen tíz csapat indult a megmérettetésen. A jelentkezők első körben webáruház szerkesztési, webdesign és szövegírási ismereteket sajátítottak el külön oktatás keretében, ami után a következő feladat már egy saját webshop létrehozása volt. A csapatok a legkülönfélébb termékek „eladására” hoztak létre webáruházakat: gördeszkákat, sporteszközöket, ruhákat, hangszereket, logózott ajándéktárgyakat, telefonokat, de akár pókokat is lehetne a diákok online boltjaiban venni.

A szoros versenyben a zsűri a webáruházak funkcionalitását, kialakítását, kinézetét és a befektetett munkát is értékelte. A Refiből az Error 404 csapat (Fazakas Örs Richárd, Finta Zoltán, Kerekes János, Szabó Bence) került ki győztesnek, ők bútorok kereskedésére hozták létre webboltjukat. A Gimiben  a GiMittuDomain csapata lett a legjobb (Gagyi Lóránt, Ilkei Árpád, Kiss Péter, Molnár Dávid, Zajzon Zalán), ők pontjaikkal az abszolút első helyet is megszerezték kávék és teák eladására szakosodott Steamin’ Mugs nevű webáruházukkal. A 2019. január 31-én és február 1-én lezajló eredményhirdetéseken a győztesek mellett minden csapat értékes könyvcsomagokban részesült, marketing, designt, online kereskedelem témában.

„Nagyon jó volt látni, hogy a fiatalok mennyi ötletet és kreativitást vittek bele a feladatba, és milyen ügyesen és gyorsan elsajátították a legszükségesebb ismereteket ahhoz, hogy egy saját webáruházat is megalkossanak. Közülük kettővel tovább fogunk dolgozni a program következő szakaszában is, ők a helyi termelők, kézművesek webshopjainak létrehozásában segítenek majd, amelyért ösztöndíjban is részesülnek”- tette hozzá Ferencz Zoltán.

 

A cikk linkje