Odoo CMS - a big picture


Pályázati beszámoló


Jelen pályázat keretében 3 fő célt kívántunk megvalósítani:

 1. családbarát működés és szolgáltatás

 2. szakmai gyakorlat biztosítása

 3. vállalkozás fejlesztés

Odoo image and text block

1. Családbarát működés és szolgáltatás

Távmunka lehetőségének növelésével (2 laptop beszerzésével) a dolgozók időbeosztását rugalmasabbá tettük, ezáltal növelve munkavégzésük hatékonyságát, kreativitását

Ugyancsak a családbarát működés keretén belül sikerült tanszer csomagokat vásárolnunk alkalmazottaink gyerekeinek. 

A diákok számára szervezett webáruház-készítő verseny keretében lehetőséget biztosítottunk arra, hogy alkotó módon kamatoztassák a modern technológiával kapcsolatos tudásukat. Mi technikai tudást és tapasztalatot adtunk át nekik, ők pedig frissességükkel, lendületükkel hozzájárultak a webáruház későbbi sikeréhez.

A webáruház készítő versenyben 43 Székelyudvarhelyi középiskolás vett részt. A verseny szervezésében 2 középiskola vett részt: Tamási Áron Gimnázium és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református KollégiumA webáruház készítés cégünk számára egyben fontos helyi promoválási lehetőség is volt

A projekt keretén belül sikerült 9 webáruházat létrehozni és elindítani, és ugyanennyi ügyféllel gazdagítottunk partnereink számát. 

A projekt keretén belül létrehozott webáruházak listája:

 • feminart.ro - több mint 10 helyi termelő termékeit kínálja eladásra

 • apiculturaszocsmeheszet.ro

 • mierecarpaticashop.ro

 • carefusione.ro

 • kezek.ro

 • hifaspearls.ro

 • pleurotus.ro

 • levenditt.ro

 • distileriaorban.ro

A fenti webáruházak népszerűsítését a következő módon oldottuk meg:

 • szerveztünk/részt vettünk olyan találkozókon, melyeken helyi termelőkkel és potenciális vásárlóikkal találkoztunk: Székelyudvarhelyen a Helyénvaló üzletben, Vásárhelyen az Erdélyi Női Vállalkozók egyesület szervezésében és Kolozsváron a Erdélyi Gazdák Egyesületének találkozóján

 • kapcsolódó Facebook eseményeket népszerűsítettünk 

 • létrehoztunk egy Facebook csoportot azon termelők számára, akik részt vettek programban 

2. Szakmai gyakorlat biztosítása

 Ebben a témakörben 3 informatikus hallgató számára tartandó szakmai gyakorlat keretében szintén technikai tudást/tapasztalatot szeretnénk átadni. Ennek a gyakorlatnak az egyik célja, hogy megismertessük a fiatal leendő pályakezdőkkel azt a technológiát amit mi használunk (ERP rendszerek, Python programozói nyelv, PosgreSQL adatbáziskezelő). A hosszútávú céljaink között az is szerepel, hogy a 3 informatikusból legalább 1 később munkatársunk legyen.

Odoo text and image block

 

3. Vállalkozás fejlesztése

   3.1 Szoftver és eszközök fejlesztése területén  

5 új modult sikerült fejlesztenünk:

 • Szoftver-szolgáltatásunk leállása esetén e-mailben és SMS-ben figyelmeztető üzenet küldése a rendszergazdának. Erre azért volt szükség, mert ügyfeleink a saját ERP rendszereiket folyamatosan el kell érjék, bármilyen üzemzavar van ezekkel kapcsolatban, mi kell legyünk az elsők akik figyelmeztetést kapunk erről, hogy tudjuk elhárítani a problémát.  Ez az új modul 5 percenként futtat egy ellenőrzést, és ha rendellenességet észlel, hétköznap 6.00-18.00, illetve szombaton 8.00-14.00 óra között, akkor emailben és SMS-ben figyelmeztetőt küld a rendszergazdának. Az adott időszakon kívüli rendellenességekre egyelőre nem küld üzenetet, elég ha erről a következő munkanap reggel 6.00 órakor kerül erre sor.

 • Partner adatainak lekérdezése a Román Nemzeti Adóhivatal adatbázisából és időszakos ÁFA-fizetési beállítás frissítése. Az ERP szoftver keretében megvalósítottunk egy olyan szoftver-modult (interfész), melynek segítségével a szoftver felhasználója (ügyfeleink) egy partner adószámának megadása után, egy nyomógomb segítségével lekérheti a partnerek adatait a Román Nemzeti Adóhivatal (RNA) adatbázisából. Ez a funkció elsősorban új partner felvitelekor (szoftverbe való bevezetéskor) hasznos. Ezt a modul még egy kiegészítő fejlesztést is igényel: naponta, éjszaka az interfész egy-egy adatcsomagban lekérdezést kell küldjön a RNA adatbázisába a cégek ÁFA-besorolása kapcsán, amire az érkező válaszok alapján automatikusan frissítenie kell a partner adatbázisban letárolt információkat. A lekérdezést és a kapott válaszokat log-olni kell (lehetővé téve az eredmények és hibaüzenetek utólagos ellenőrzését).

 • Partner és felhasználó adattábla importját elősegítő modul. Partner (ügyfél és beszállító) adatainak beolvasása az ERP szoftver adatbázisába, egy előre kialakított CSV adattábla használatával. Az import megvalósítása két lépésben történik: adatellenőrzés és konzisztencia vizsgálat, majd a tulajdonképpeni adatimport. A kötelező mezők kitöltésére külön figyelmeztetni kell a felhasználót (vizuálisan megkülönböztetjük az adattáblában ezeket az oszlopokat).

 • Automatikus napi és heti mentések megvalósítása. A VPS szerverünkön tárolt szoftver oldali és ügyfél adatbázisok napi és heti mentését automatizáltuk. Ez VPN és FTP használatával valósul meg, a következőképpen: PostgreSQL adatbázis napi mentese, Rsnapshot adatbázis napi mentese, csomagok együttes heti mentése

 • Berendezések nevű modul elkészítése és összekötése a Projekt-Feladat modullal. Karbantartó/szerviz tevékenységgel foglalkozó cégek esetében használatos egy un. gépek/berendezések listája, amelyre vonatkozóan tervezett vagy bejelentett karbantartásokat/hibaelhárításokat végeznek ügyfeleik számára.  Ezeket a táblákat emeltük be egy dedikált modulba, melyhez elvégzett műveleteket, felelősöket, ráfordítási időket, felhasznált alkatrészeket, figyelmeztető funkciókat, stb. rendeltünk. Nyomógomb segítségével lehetőséget biztosítottunk arra, hogy ebből a modulból kiindulva Projekt-Feladatot lehessen generálni

   

A felsorolt modulok létrehozása jelentős mértékben hozzájárult cégünk fejlődőséhez, mivel jelenleg is arra törekszünk, hogy az informatikai jellegű projektjeink arányát próbáljuk folyamatosan növelni. Ezáltal kiszámíthatóbbá válnak bevételeink, munkatársaink foglalkoztatottsága.

Eszközök fejlesztésé keretén belül sikerült beszereznünk egy asztali számítógépet, melyet elsősorban az automatikus napi és heti mentések megvalósítására használunk.

Mindezeket saját erőből sokkal lassabban, kisebb léptékben tudtuk volna megvalósítani (mikró céghez mért erőforrásaink miatt).

   3. 2 Értékesítés támogatás  

 A vállalkozásunk, szolgáltatásaink és termékeink népszerűsítése érdekében a következő online eszközöket használtuk:

 • Google Adwords kampany

 • Facebook kampány 

   3.3 Könyvviteli tanácsadás és stratégiai képzés  

Könyvviteli tanácsadás (pályázatból nem támogatott tevékenység) irányában annyit tettünk, hogy találtunk egy megfelelő szakembert, aki kellőképpen felkészült és hajlandó kollaborálni ebben a témában és elvi megállapodásunk van vele.

Stratégiai témában, csapatunkból a két fő tulajdonos vett részt Kosza Aliz business mentor által szervezett képzésen/személyes tanácsadói projektben.

Ez utóbbi képzés nagyon hasznos volt cégünk stratégiai céljainak kidolgozásában, termék struktúránk újragondolásában, a jövőbeni célcsoportjaink feltérképezésében. 

   3.4 Magyar nyelvű honlap elkészítése  

 A bossinfo.ro román nyelvű honlapunknak létrehoztuk a magyar nyelvű változatát. A Magyar nyelvű változat némiképp különbözik a Román változattól, mivel más-más a célcsoporthoz szeretnénk szólni a román cégek és magyar cégek esetében.